School met de Bijbel, Venlo periode 1952 - 1960
Home » De School » Onderwijzer(e)s(sen)

 

 


De persoonlijke herinneringen aan het onderwijzend personeel vervagen bij het vorderen der jaren. Een aantal onderwijzers of onderwijzeressen leeft niet meer of zijn inmiddels hoog bejaard.

v.l.n.r.: Juffrouw Colijn, Juffrouw Sjaan van der Biezen, Meneer de Bruijn, Meneer Veldman

 

In de eerste klas kwam je, in mijn tijd, bij Juffrouw van der Biezen: een lieve juf, die als geen ander wist om te gaan met de 'nét kleuters af' van zes jaar.

In de derde klas zwaaide juffrouw Colijn de scepter. Ik vond haar streng, maar rechtvaardig!

In de vierde klas maakte je kennis met Meneer Roubos. Toen ik hem, hand in hand op een mooie zomeravond voorbij zag wandelen met een dochter van de familie Peeters (Taxibedrijf in de Herm. Potgieterstraat) wist ik het zeker: Onderwijzers zijn ook gewoon mensen!

De vijfde klas werd 'gerund' door Meneer Veldman. Een onderwijzer van het beste soort! Orde en netheid overheerste. Later dat schooljaar dat ik in zijn klas zat verhuisde hij naar het Brabantse Fijnaart en werd hij opgevolgd door Meneer Overweg.

De zesde klas was, in vergelijking met klas 5, een moderne wereld. Veel aandacht werd er besteed aan de ontwikkelingen van kunstzinnige aspiraties van de leerlingen. Niet in de laatste plaats was dit te danken aan de speciale gave van Meester Slok! Er wordt van hem verteld dat hij zijn baan in het onderwijs verruilde voor de kunstacademie, maar of dit op waarheid berust .....................

In de periode 1956-1957 hebben er wisselingen plaatsgevonden van onderwijzers / onderwijzeressen. Meneer Henk Slok 'deed' klas 4 en Meneer Overweg klas 6. Is er iemand die dat nog precies weet te reconstrueren: laat het weten!

Het schoolhoofd was de heer C.C.J. de Bruijn: een statige man, die dagelijks te voet van huis (Hertog Reinoudsingel) naar school (van Schelbergenstraat) liep en terug, altijd rechtop. In zijn lokaal vond je een gedeelte van klas 6 en klas 7. Dat zevende jaar was speciaal voor de leerlingen die nog niet écht toewaren aan het middelbaar onderwijs, zoals mij later werd verteld.

 

v.l.n.r.: Meneer H. Slok, Juff. Wouters, Juff. Colijn, Meneer De Bruijn, Mevr. Faber, Meneer Roubous