School met de Bijbel, Venlo periode 1952 - 1960
Home » Biografie » Liesbeth van Delft-de Later

Liesbeth van Delft-de Later

 

 

Op 16 maart 1946 ben ik, als helft van een tweeling, geboren in een dorp in de Brabantse Biesbosch.
Tot en met december 1956 heb ik daar gewoond en omdat mijn vader al een tijdje heen en weer naar Venlo reisde voor zijn werk zijn wij tenslotte ook daar naartoe verhuisd.
Dit was een aardige stap: van een dorp naar een “grote” stad.

Ik herinner me nog dat we met mijn vader de stad in gingen en hij ons liet zien waar de tandarts woonde. Daar zat ik niet echt op te wachten.
Ook liepen we langs een grote kerststal en dat maakte wel indruk.

Zo kwam ik in de 5e klas van de lagere school, in de klas van meneer Veldman.

4 rijen van 10 kinderen. Wel heel erg veel.
Elly Overduin zat naast me en Trijntje Visser achter me. Volgens mij zat zij naast Marijke Klein.
1x in de week gingen we zwemmen. Nog nooit een zwembad gezien dus ging daar staan waar het water 10 cm. diep was. Een knalgroen ribbeltjes badpak had ik aan.

Veel kan ik me niet meer herinneren van de jaren op de lagere school.
Van de de 7e klas herinner ik me nog wel waar ik zat. Gertie Mazeth naast mij en Marjolein Martens tegenover mij.
Met Ada Duivenman en Marjolein hadden we een klavertje 3 gevormd. We kwamen vaak bij elkaar. Marjolein woonde in Baarlo en dan fietsten Ada en ik de 10 km. door weer en wind.
Gelukkig hadden we ook “bijeenkomsten” in Venlo. Dan mocht Marjolein dat stuk fietsen.

Na de lagere school ging dit persoontje naar de ULO bij meneer Berghs. Van zijn vrouw kregen we naailes. Het eerste wat ik maakte was een wit katoenen stroken onderjurk.

Ze was erg streng. Nadat we een week op school hadden gezeten moest ik bij mijn vader komen want hij had een “klacht” gekregen van dhr. Berghs.  Ik had na iedere zin die dhr. Berghs zei een opmerking. Moest ik maar niet meer doen. Dat was beter.

Als ik hierop terugkijk geloof ik niet dat er veel veranderd is….
Tijdens deze jaren zat ik bij de padvindsters.
Bij Nel Kwint. Vreselijk leuke tijd gehad.
Op kamp in Sterksel bij Eindhoven. Zingen bij het kampvuur. Het boekje met chocoladevlekken heb ik nog steeds.
In februari, op Baden Powell dag, ging ik in uniform naar school nadat we eerst de vlag hadden gehesen en er een sneeuwklokje op het uniform was gespeld.

 

 

Na vier jaar kwam het eindexamen er aan.
Ik had toch echt wel hard geleerd die jaren maar helaas, het diploma was niet voor mij weggelegd. Dus werd er in Huize de Later hard gezocht naar een oplossing. Deze kwam in de vorm van een jongensinternaat in Bilthoven.

Tus was ook gezakt en die werd op het internaat geplaatst en ik mocht mee.
De dochter van de directeur zat met een vriendin in de 3eklas zodat ik niet alleen met jongens op school zou zitten. Veel plezier gehad dat jaar in Bilthoven en uiteraard, doordat we maar met zo’n man of 10/12 in de klas zaten, met vlag en wimpel geslaagd.

 

En toen… 4 jaar op kantoor gezeten bij mijn vader. Deed administratief werk en speelde intussen voor receptioniste/telefoniste.

Gedurende deze jaren hebben Coby Moor en ik veel samen opgetrokken.
Zat zij niet bij mij dan zat ik wel bij haar in de Moeskampstraat. Het grappige is dat, toen onze oudste dochter naar de peuterschool ging in Rotterdam-Zuidwijk, er een nichtje van Coby peuterleidster was.

Na 4 jaar heb ik een cursus receptioniste gevolgd bij Schoevers in Nijmegen. In een hotel werken leek me wel wat.
Een hotel vlak bij zee zou ideaal zijn.

 

Zo kwam ik in juli 1969 met één koffer in Rotterdam terecht.

In alle hoeken van Rotterdam heb ik op kamers gewoond. De eerste week stond ik doodsangsten uit. Een kamer in een oud pand in het Oude Westen met links en rechts buren. Als er een buurman de trap opliep zat ik verstijfd op het bed. Dacht dat er iemand bij mij binnenkwam.
In Venlo was ik dit niet gewend. Iedereen hoorde bij het gezin.

In het Savoy hotel heb ik 2 jaar gewerkt. Niet lang als receptioniste. De boekingen werden door mij zodanig verricht dat het hotel er geen winst op zou maken. Dus werd ik afgevoerd naar de facturatie-afdeling.
In 1971 vroegen ze bij een vrije oliehandelaar een secretaresse en daar heb ik naar gesolliciteerd. Secretaresse was echter een groot woord. Al met al heb ik daar wel veel geleerd.

Na 2 jaar gingen 2 traders een dochteronderneming opzetten voor een Amerikaase oliemaatschappij en zij vroegen mij om mee te gaan. Vooruit dan maar.
Daar heb ik gewerkt totdat onze oudste dochter werd geboren in januari 1977.

Ik was jaren eerder getrouwd met Gerard, die ik had leren kennen in het Savoy hotel.
In 1978 ben ik beetje bij beetje weer gaan werken. Uiteindelijk 3 dagen per week.

Nog steeds bij olie/chemiebedrijven. Ik werkte op de afdeling Operations en deed daar ondersteunend werk. O.a. in- en uitgaande fakturen controleren en boeken, douane afhandelen, hotel reserveringen boeken etc. De laatste jaren was ik zelfs de helft van de PV…. We hebben veel uitjes verzorgd wat ontzettend leuk was.

Eigenlijk heb ik maar 2x gesolliciteerd en ben verder gevraagd.

In 1981 is onze tweede dochter geboren en ben daarna weer gewoon gaan werken. Had mooie werktijden. Alle schoolvakanties vrij en ook stond ik op tijd op het schoolplein om de meiden op te wachten. Ze hebben dus nooit alleen gezeten. Toen ze klein waren dan.

Bij de laatste werkgever heb ik 25 jaar gewerkt. Ik heb nog even doorgewerkt nadat ik 65 werd maar ben nu officieel met pensioen vanaf januari 2012!!!!

 

 

 

En het bevalt me prima. 1x in de veertien dagen oppassen op een kleindochter in Amersfoort en veel op bezoek bij kleindochter en kleinzoon in Duiven.
Tussen alle bedrijvigheid door ga ik 2x per week naar de sportschool en tennis al 20 jaar met dezelfde meiden. Naai kleding en lees veel.

Verder houden we van op vakantie gaan en fietsen wanneer het uitkomt.

Dit was een beetje mijn verhaal.
Ik kijk heel erg uit naar de reünie.

 

Liesbeth van Delft